Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

2019-07-25 11:08:12



Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących.

Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:

1.402 zł dla osoby samotnie gospodarującej,

1.056 zł dla osoby w rodzinie.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:
  • Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.

  • Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.
Pomoc żywnościowa w gminie Iwkowa przekazywana jest za pośrednictwem współpracującego z Bankiem Żywności w Krakowie- Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Iwkowej. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych .

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:
  • Przygotowania posiłków,

  • Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,

  • Sprawnego zarządzania budżetem domowym,

  • Zapobiegania marnowaniu żywności.
Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

PODPROGRAM 2019

Podprogram 2019 jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

OKRES WYDAWANIA ŻYWNOŚCI: wrzesień 2019 – czerwiec 2020

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych, z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 50,5 kg na osobę, w tym:
  1. Artykuły warzywne i owocowe:

    1) groszek z marchewką 3,2 kg,
    2) fasola biała 3,2 kg,
    3) koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
    4) buraczki wiórki 1,05 kg,
    5) powidła śliwkowe 1,80 kg,
    6) sok jabłkowy klarowany 4l

  2. Artykuły skrobiowe:

    7) makaron jajeczny 4,50 kg,
    8) makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg,
    9) ryż biały 3 kg,
    10) kasza gryczana 1,50 kg,
    11) herbatniki maślane 0,80 kg,

  3. Artykuły mleczne:

    12) mleko UHT 7 l,
    13) ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,

  4. Artykuły mięsne:

    14) szynka drobiowa 2,70 kg,
    15) szynka wieprzowa mielona 1,80 kg,
    16) pasztet wieprzowy 0,48 kg,
    17) filet z makreli w oleju 1,53 kg,

  5. Cukier:

    18) cukier biały 4kg,

  6. Tłuszcze:

    19) olej rzepakowy 4 l,

  7. Dania gotowe:

    20) gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.

Podsumowanie Podprogramu 2018

W ramach Podprogramu 2018 GOPS objął wsparciem żywnościowym 155 osób- przekazując 6,66424 t żywności w formie 604 paczek .

Podsumowanie Podprogramu 2017

W ramach Podprogramu 2017 GOPS objął wsparciem żywnościowym 149 osób, przekazując 8,54568 t żywności w formie 806 paczek.

We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące marnowania żywności.







Autor: Szewczyk Agata