Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

2021-01-26 11:18:12

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących.

Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:

1.542,20 zł dla osoby samotnie gospodarującej,

1.161,60 zł dla osoby w rodzinie.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:

  • Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
  • Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.


Pomoc żywnościowa w gminie Iwkowa przekazywana jest za pośrednictwem w współpracującego z Bankiem Żywności w Krakowie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Iwkowej.

Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:

  • Przygotowania posiłków,
  • Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
  • Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
  • Zapobiegania marnowaniu żywności,
  • Inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym, akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.


Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

PODPROGRAM 2020

Podprogram 2020 jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – sierpień 2021

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:


Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych, z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 42,27 kg na osobę, w tym:

  1. Artykuły warzywne i owocowe:

    1) groszek z marchewką 3,2 kg,
    2) koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
    3) buraczki wiórki 1,40 kg,
    4) powidła śliwkowe 1,50 kg,
    5) mus jabłkowy 1,44 kg

  2. Artykuły skrobiowe:

    6) makaron jajeczny 5 kg,
    7) płatki owsiane 1 kg,
    8) ryż biały 2 kg,
    9) kasza jęczmienna 1,50 kg,
    10) herbatniki maślane 0,40 kg,

  3. Artykuły mleczne:

    11) mleko UHT 7 l,
    12) ser podpuszczkowy dojrzewający 1,6 kg,

  4. Artykuły mięsne:

    13) szynka drobiowa 2,40 kg,
    14) szynka wieprzowa 1,80 kg,
    15) pasztet drobiowy 0,32 kg,
    16) filet z makreli w oleju 1,19 kg,

  5. Cukier:

    17) cukier biały 4kg,
    18) Miód nektarowy 0,50 kg

  6. Tłuszcze:

    19) olej rzepakowy 4 l,

  7. Dania gotowe:

    20) Fasolka po bretońsku 1,40 kg.



Podsumowanie Podprogramu 2019

W ramach Podprogramu 2019 GOPS objął wsparciem żywnościowym 156 osób przekazując 10,1576 tony żywności w formie 1108 paczek .

Podsumowanie Podprogramu 2018

W ramach Podprogramu 2018 GOPS objął wsparciem żywnościowym 155 osób przekazując 6,66424 tony żywności w formie 604 paczek .

We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące marnowania żywności.







Autor: Tokarska Maria